jack fruit benefits jack fruit images jack fruit curry jack fruit nutrients

නිට්ට­ඹුව වතු­පි­ටි­වල පාරේ මාඉ­ඹුල නම් සුන්දර ගම්මා­නයේ පිහිටි ‘ඉරස’ කාබ­නික ආහාර නිෂ්පා­දන අාය­ත­නය (IRASA Organic Food Products PVT Limited) හිමි ඉන්දික උදය නිශ්ශංක, වරකා මෙන්ම කොස් ආශ්‍රිත නිෂ්පා­ද­න­ය­න්ගෙන් සල්ලි මවන තරුණ ව්‍යාපා­රි­ක­යෙකි. රන්පො­කු­ණ­ගම මධ්‍ය මහා විද්‍යා­ල­යෙන් විද්‍යා අංශ­යෙන් උසස් පෙළ සම­ත්වන උදය Food Science ඩිප්ලෝ­මා­වක් හදාරා තත්ව සහ­තික විග­ණන නිල­ධා­රි­යකු ලෙසද පුහු­ණු­වක් ලබා ගන්නේ තම අනා­ග­තය ආහාර නිෂ්පා­දන අංශ­යෙන් ඉදි­රි­ය­ටම ගෙන යාමේ නැවුම් බලා­පො­රොත්තු පොදි බැඳ­ගෙ­නයි. මුලින්ම පොල් ආශ්‍රිත නිෂ්පා­දන සිදු කරන ප්‍රකට සමා­ග­මක තත්ත්ව සහ­තික අංශයේ සේව­යට එක්වන ඔහු එයින් ලබා ගන්නා දැනු­මද සමඟ තම­න්ගේම ව්‍යාපා­ර­යක් ගොඩ­නඟා ගන්නට මුල­පු­රන්නේ කොස් ගසෙන්ය. මේ අර­මුණ ඇතිව අත්ත­න­ගල්ල ප්‍රාදේ­ශීය ලේකම් කාර්යා­ලයේ කුඩා ව්‍යාපාර අංශ­යට එක්වී උප­දෙස් හා මග­පෙ­න්වීම ලබා­ගන්නා උද­යට මේ ව්‍යාපා­රය තව­ත­වත් පුළුල්ව ඉදි­රි­යට ගෙන යාමට මහෝ­ප­කාරි වන්නේ ගම්පහ දිස්ත්‍රික් ලේකම් කාර්යා­ල­යයි.

මෙසේ නිසි උප­දේ­ශ­න­යෙන් ව්‍යාපාර ලොවට එක්වන උදය ‘වරකා ගෙඩි­යට’ අත තබන්නේ තනි­ව­මය. වරකා ගෙඩි රැස්ක­ර­න්නේත්, කපා මදුලු ඉවත් කර­න්නේත්, විජ­ල­නය කර පැකට් කර ඇසු­රුම් කර­න්නේත් ඔහු­මය. එසේ කුඩා­වට ගොඩ නගා දිනෙන් දින වස­රින් වසර දියුණු කළ මේ ව්‍යාපා­රය පස්වන වසර සම­රයි. උද­යගේ ඉරස නිෂ්පා­දන කර්මාන්ත ශාලාව පිහිටා ඇත්තේ පර්චස් 20ක පමණ ඉඩ­ක­ඩ­කය.

එහි බිම්ම­හලේ කොස් ගබඩා කිරීම, ඉද­වීම සහ මදුළු ගලවා සකස් කිරීම සිදු වෙයි. ‘අපි මේ කර්මාන්ත ශාලා­වට ගෙන එන්නේ හොඳට පැසුණු කොස්. ගෙන එන ඕනෑ ප්‍රමා­ණ­යක් කොස් අපි මිලදී ගන්නවා. එම කොස් අපේ ගබඩා තුළ දින 04ක් පමණ ස්වාභා­වි­ක­වම ඉදෙ­න්නට හරි­න්නට තබා පොතු රැහැලා, ඇට, ඉරි ඉව­ත්ක­රලා මදුලු ගල­ව­නවා. මේවා සිදු කරන්නේ ගමේ කාන්තා­වන්. ඒ වගේ සකසා ගන්නා වරකා මදුලු තැටි­වල අසුරා කර්මාන්ත ශාලාවේ උඩු­ම­හලේ ඇති විජ­ලන යන්ත්‍ර­ව­ලට යොමු කර­නවා. ඉන්පසු එම වරකා මදුළු පැය 12ක් පමණ විජ­ල­නය වන්නට තබ­නවා‌. තෙත­මන පරී­ක්ෂ­ණ­යක් සිදු කර ඇසු­රුම් අංශ­යට ඒවා යොමු කරන්නේ ඉන්ප­සු­වයි. ඇසු­රුම් අංශ­යේදී සෑම වරකා මදු­ලක්ම අපි පරී­ක්ෂා­වට ලක්ක­රන්නේ එහි ගුණා­ත්මක බව සුර­කි­න්න­ටයි. ඒ පරී­ක්ෂා­වෙන් පසු ඇසු­රුම් අංශ­යේදී කිලෝ­ග්‍රෑම් 2.5 ප්‍රමා­ණයේ පැකට් වශ­යෙන් මුද්‍රා තබා ‘ඉරස’ නිෂ්පා­දන නාමය යටතේ විදෙස් වෙළෙඳපොළට යොමු කර­නවා. සාමා­න්‍ය­යෙන් මාස­ය­කට වරක් අපි මෙම නිෂ්පා­ද­න­වල එක් අහඹු සාම්ප­ල­යක් අර­ගෙන ක්ෂුද්‍ර ජීවී පරී­ක්ෂ­ණ­යක්ද සිදු කර­නවා. මේ කාර්ය ඉතාම සෞඛ්‍යා­ර­ක්ෂි­තව අපේ කාර්ය මණ්ඩ­ලය විසින් සිදු කර­නවා. ඔවුන් විශේෂ ඇඳු­මක්, හිස් ආව­ර­ණ­යක්, මුඛ ආව­ර­ණ­යක් අනි­වා­ර්ය­යෙන්ම පැලඳ සිටි­නවා. මේ කර්මාන්ත ශාලා­වට ඇතුළු වන අය විෂ­බී­ජ­හ­ර­ණය කර ඇතු­ළු­වීම අනි­වා­ර්යයි. මෙසේ ඉතාම සෞඛ්‍යා­ර­ක්ෂි­තව අපේ මේ නිෂ්පා­දන සකස් කර­න්නට තවත් හේතු­වක් වන්නේ ඒවා විදේ­ශීය වෙළෙඳ පොළට ‘ශ්‍රී ලංකා’ නාමය රැගෙන යන නිසයි’ උදය පෙන්වා දෙයි.

ඇත්ත­ටම සම­හර කාල­ව­ලට අපේ නිෂ්පා­ද­න­ව­ලට තිබෙන ඉල්ලුම සපු­රා­ල­න්නට නොහැ­කිවී තිබෙ­නවා. විජ­ල­නය කළ වරකා මෙන්ම විජ­ල­නය කළ කොස්, කොස් ඇට ආශ්‍රි­ත­වත් නිෂ්පා­දන රැසක් තම නිෂ්පා­ද­න­යක් ලෙස Made in Sri lanka නාමය යටතේ අමෙ­රි­කාව, යුරෝපා රට­වල් සහ අරාබි රට­ව­ලට අප යොමු කර­නවා. අපේ මිනි­සුන් ප්‍රයෝ­ජ­නය නොග­ත්තට ඇත්ත­ටම කොස් ගස කියන්නේ කප්රු­කක්. කොස්, වරකා, කොස් ඇට මොන තරම් ගස් යට වැටිලා විනා­ශ­වෙලා අපතේ යන­වද?. අ‍ෙමරි­කාවේ යුරෝ­පයේ වර­කා­ව­ලට විත­රක් නෙවෙයි විජ­ල­නය කළ කොස්ව­ල­ටත් හොඳ ඉල්ලු­මක් තිබෙ­නවා. කොස් ඇට තම්බා අප සමා­ගම සකස් කරන පිටි­ව­ලට අරාබි රට­ව­ලින් තිබෙන්නේ පුදුම ඉල්ලු­මක්. ඒම ජන­තාව මෙම පිටි , තෝස, පිට්ටු, රොටි වැනි ආහාර සකස් කරන්න ආදේ­ශක ලෙස භාවිත කර­නවා. රාම­සාන් උත්සව කාල­යට ඔවුන් කොස් ඇට දාලා විශේෂ ව්‍යංජ­න­යක් හද­නවා. මේ කාල­යට කොස් ඇට කිලෝ ග්‍රෑම් 1000ක් විතර සති­ය­කට අප විදෙස් රට­ව­ලට ගුවන් මඟින් යව­නවා. බොහෝ විදේ­ශි­ක­යන් කොස්, වරකා කොස් ඇට ආහා­ර­යට ගැනී­මට කැමැ­ත්තක් දක්වන්නේ කොස් ගස රසා­ය­නික පොහොර භාවිත නොකර ස්වභා­වි­කව වැඩෙන, පල­ද­රන ගසක් නිසා, කොස් ඇට­යට යන­කම් වස විස නැති ආහාර එයින් ලබා ගන්නා නිසා.’කොස්’ වසර පුරා­ව­ටම එක ලෙස පල­දාව ලැබෙන්නේ නැහැ. ඒ කාල­යට අපි අඹ, කෙසෙල්, එළ­වළු වර්ග, පලා­වර්ග විජ­ල­නය කර නිෂ්පා­දන සකස් කර­නවා. අපේ බෝතල් කළ කෙසෙල් මුව නිෂ්පා­දන ඉතාම ජන­ප්‍රි­යයි. පොලොස් බහුල කාල­යට ඒවා සකස් කර බෝතල් ඇසු­රු­ම්වල දමා විදෙස් රට­ව­ලට යැවීම අප සිදු කර­නවා. අප­න­යන සංව­ර්ධන මණ්ඩ­ලය හර­හාත් පෞද්ග­ලික අප­න­ය­න­ක­රු­වන් හර­හාත් අපේ ඉරස නිෂ්පා­දන විදෙස් වෙළෙ­ඳ­පොළ වෙත යව­නවා. මේ කර්මාන්ත ශාලා­වෙන් ඉවත් කරන කොස් කටු, කිරි ගව කර්මා­න්තයේ යෙදෙන මේ ගමේම පුද්ග­ල­ය­කුට ලබා­දෙ­නවා. මගේ කර්මාන්ත ශාලාවේ සේවය කරන කෙනෙක් මාසි­කව රුපි­යල් 35,000කට වඩා ආදා­යම් උප­ය­නවා. නිෂ්පා­දන ඉල්ලුම වැඩි කාල­ව­ලදි සේව­ක­යන්ට අති­කාල දීමනා ලබා­දීලා වැඩි­පුර නිෂ්පා­දන සිදු කර­නවා’ උදය පව­සන්නේ මහත් අභි­මා­න­යෙන්.

‘ඉරස’ කාබ­නික ආහාර නිෂ්පා­දන අය­ත­නය GMP-(Good Manufacturing Practices) සහ­ති­කය ලත් ආය­ත­න­යකි. උද­යගේ මීළඟ වෑයම ලබන වස­රේදී HACCP ජාත්‍ය­න්තර තත්ත්ව සහ­ති­කය තම නිෂ්පා­දන සඳහා ලබා ගැනී­ම­ටය. එය ISO සහ­ති­ක­යට පසු තිබෙන උසස්ම සහ­ති­ක­යයි. එදා පුංචි තැන­කින් තම ව්‍යාපා­රය ඇරැඹූ උදය අද රටට ඩොලර් මවන ලොකු මිනි­සෙකි. මේ ව්‍යාපා­රය පුළුල් කර­මින් තවත් 12 දෙන­කුට රැකියා අවස්ථා ලබා­දී­මට ඔහු බලා­පො­රොත්තු වෙයි.

ඒ තුළින් තම නිෂ්පා­දන වැඩි කර ශ්‍රී ලංකා­වට තව­ත­වත් ඩොලර් ගෙන ඒම උද­යගේ අපේ­ක්ෂා­වයි.

බුද්ධිකා ඉඹු­ලාන

dinamina

More Stories